Ruští anarchisté o invazi na Ukrajinu

:

Updates and Analysis

Categories:

S pokračující ruskou invazí na Ukrajinu se anarchisté po celém Rusku mobilizují k protestu a připojují se k tisícům dalších Rusů. Zde zveřejňujeme dvě prohlášení z dlouholetých ruských anarchistických projektů, která nabízejí určitou analýzu situace v Rusku a toho, jak ji může invaze na Ukrajinu změnit.

Na zítřek (neděle 27. února) jsou v Rusku naplánovány protesty. Stále čekáme na zprávu od našich kontaktů na Ukrajině, kterou zveřejníme, jakmile dorazí.

Samotné Rusko se v průběhu invaze stalo informačním bojištěm. Ruská vláda se pokusila zablokovat přístup na Twitter, aby Rusové neviděli, co se děje na Ukrajině, respektive jinde v Rusku. Byly hacknuty webové stránky Kremlu. To, zda se Rusové rozhodnou podpořit tuto invazi za cenu osobního rizika, nebo se postavit proti Putinově agendě za cenu osobního rizika, může rozhodnout o tom, co se na Ukrajině stane v dlouhodobém horizontu.

„Mír je výsadou vyhrazenou těm, kdo si mohou dovolit nebojovat ve válkách, které vytvářejí – v očích šílenců jsme jen čísly na mapě, jsme jen překážkami na jejich cestě k ovládnutí světa.“

—Tragedy, Eyes of Madness

Solidarity actions continued today in Germany, Switzerland, and elsewhere around the world:


Postoj anarchistického militanta k ruskému útoku na Ukrajinu

Následující prohlášení se objevilo 25. února na telegramovém kanálu ruského kolektivu Militant Anarchist (Боец Анархист).

Náš postoj k událostem probíhajícím na Ukrajině je jasně patrný z našich předchozích příspěvků. Považovali jsme však za nutné vyjádřit jej explicitně, aby něco nezůstalo nevyřčeno.

My, kolektiv Anarchistického bojovníka, v žádném případě nejsme fanoušky ukrajinského státu. V minulosti jsme jej opakovaně kritizovali a podporovali opozici vůči němu a byli jsme také příčinou rozsáhlých represí proti operátorovi VirtualSim, které prováděly ukrajinské bezpečnostní služby ve snaze bojovat proti nám.1

A k této politice se určitě vrátíme i v budoucnu, až se sníží hrozba ruské okupace. Všechny státy jsou koncentračními tábory.

Ale to, co se nyní děje na Ukrajině, přesahuje tento jednoduchý vzorec a zásadu, že každý anarchista by měl bojovat za porážku své země ve válce.

Nejedná se totiž o pouhou válku mezi dvěma zhruba rovnocennými mocnostmi o přerozdělení sfér vlivu kapitálu, na kterou by bylo možné aplikovat Eskobarův axiom.2

To, co se nyní děje na Ukrajině, je aktem imperialistické agrese: agrese, která v případě úspěchu povede k úpadku svobody všude – na Ukrajině, v Rusku a možná i v dalších zemích. A také zvýší pravděpodobnost, že válka bude pokračovat a přeroste ve válku globální.

Proč tomu tak je v případě Ukrajiny, je z našeho pohledu zřejmé. V Rusku však malá vítězná válka (stejně jako vnější sankce) dodá režimu to, co mu v současnosti chybí. Nechá mu volnou ruku k jakýmkoli akcím, a to díky nárůstu vlastenectví, který proběhne mezi částí obyvatelstva. A případné ekonomické problémy budou moci svést na sankce a válku.

Porážka Ruska v současné situaci zvýší pravděpodobnost, že se lidé probudí, stejně jako se to stalo v roce 1905 [kdy vojenská porážka Ruska Japonskem vedla v Rusku k revoluci] nebo v únoru 1917 [kdy problémy Ruska v první světové válce vedly k ruské revoluci] – otevřou se jim oči a pochopí, co se v zemi děje.

Co se týče Ukrajiny, její vítězství také otevře cestu k posílení demokracie zdola – koneckonců, pokud jí bude dosaženo, bude to jen díky sebeorganizaci lidu, vzájemné pomoci a kolektivnímu odporu. Ty by měly být odpovědí na výzvy, které před společnost staví válka.

Navíc struktury vytvořené pro tuto sebeorganizaci zdola nikam nezmizí, jakmile válka skončí.

Vítězství samozřejmě nevyřeší problémy ukrajinské společnosti, ty bude třeba vyřešit využitím příležitostí, které se otevřou pro konsolidaci společnosti v nestabilitě režimu, jež nastane po takových otřesech. Porážka je však nejen nevyřeší, ale mnohonásobně prohloubí.

Ačkoli jsou to všechno důležité důvody pro naše rozhodnutí podpořit Ukrajinu v tomto konfliktu, nazvěme je důvody geopolitickými. Nejsou však těmi hlavními důvody. Nejdůležitějšími důvody jsou ty vnitřní, morální: protože prostou pravdou je, že Rusko je agresorem, že provádí otevřeně fašistickou politiku. Válku nazývá mírem. Rusko lže a zabíjí.

Kvůli jeho agresivním akcím umírají a trpí lidé na obou stranách konfliktu. Ano, i ti vojáci, kteří jsou nyní hnáni do válečného masomlýnu (nepočítaje ty parchanty, pro které je „válka naší přirozeností“ a kteří podle našeho názoru sotva jsou lidmi). A to bude pokračovat, dokud se to nezastaví.

Proto vyzýváme všechny, kdo tohle čtou a nejsou bezcitní, aby projevili solidaritu s ukrajinským lidem (ne se státem!!!) a podpořili jeho boj za svobodu proti Putinově tyranii.

Bylo nám dáno žít v historické době. Udělejme z této stránky dějin nikoli stránku ostudnou, ale takovou, na kterou můžeme být hrdí.

Svobodu národům celého světa! Mír ukrajinskému lidu! Ne Putinově agresi! Ne válce!

Anti-war protesters march with a banner in Moscow. Anarchists marched repeatedly with this banner on the night of February 24. According to reports, even after police dispersed the main demonstration, making many arrests, anarchists regrouped and marched again until the police charged and arrested them. The courage that protesters have shown in Russia is humbling.


Soumrak před úsvitem

Následující text byl zveřejněn 26. února jako podcast v ruštině na stránkách Autonomní akce.

Válka

Ve čtvrtek ráno zahájil Putin největší válku v Evropě od druhé světové války. Schovává se za údajné zájmy separatistické části Donbasu. Přestože DLR a LLR byly naprosto spokojeny s uznáním své státnosti, oficiálním vstupem ruské armády a slíbeným jedním a půl bilionem rublů. Připomeňme, že již řadu měsíců rostou v samotném Rusku den ode dne ceny nájmů a potravin.

Kreml vznesl vůči kyjevským úřadům absurdní požadavky. Začněme „denacifikací“. Je pravda, že díky aktivní účasti na protestech na Majdanu v roce 2014 si ukrajinská ultrapravice zajistila výsostné postavení v politice i v orgánech činných v trestním řízení. Ale v žádných volbách na Ukrajině od roku 2014 nezískala více než několik procentních bodů. Ukrajinský prezident je Žid. Problém ukrajinské ultrapravice je třeba řešit, ale nelze ho řešit ruskými tanky. U dalšího obvinění Kremlu vůči Ukrajině – korupce, manipulace voleb a nepoctivých soudů – by bylo mnohem vhodnější, kdyby ho Kreml vznesl sám proti sobě. Nyní jsou ruská vojska v plném slova smyslu okupanty v cizí zemi, bez ohledu na to, jak to odporuje očekáváním všech, kteří vyrostli na příbězích o Velké vlastenecké válce.

Rusko se ocitlo v mezinárodní izolaci. [Turecký prezident] Erdogan, [generální tajemník Komunistické strany Číny] Si Ťin-pching, a dokonce i Tálibán žádají Putina, aby zastavil válku. Evropa a Spojené státy každý den uvalují na Rusko nové sankce.

Zatímco připravujeme tento text, blíží se třetí den války. Ruská armáda má nad ukrajinskou jasnou převahu, ale nezdá se, že by válka probíhala přesně podle Putinova plánu. Zřejmě počítal s vítězstvím během jednoho či dvou dnů bez většího odporu, ale na celém území Ukrajiny se vážně bojuje.

Rusové a celý svět nyní sledují videa, na nichž jsou vidět střely dopadající na obytné budovy, obrněné vozidlo drtící osobní vůz s důchodcem, mrtvoly a střelba.

Roskomnadzor [ruská vládní Federální služba pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými sdělovacími prostředky] se ještě snaží pohrozit celému internetu a žádá: „Nenazývejte to válkou, ale speciální operací.“ Ale málokdo je už bere vážně. Dokud internet v Rusku úplně nevypnou, bude zdrojů informací dostatek. Pro jistotu ještě jednou doporučujeme předem nastavit Tor s mosty, VPN a Psifon.

Dopady sankcí a války začínají Rusové teprve pociťovat: většina moskevských bankomatů byla v pátek bez papírových peněz. Proč? Protože den předtím si lidé z bank vybrali 111 miliard rublů: vlastně všechny své úspory. Zhroutil se trh s nemovitostmi – a výstavba obytných budov je nejdůležitějším odvětvím ruské ekonomiky. Zahraniční automobilový průmysl postupně přestává do Ruska dodávat automobily. Směnné kurzy dolaru a eura jsou uměle omezovány centrální bankou. Akcie všech ruských společností výrazně poklesly. Všichni chápou, že bude jen hůř.

Russian riot police arresting a demonstrator whose mask reads “No war.”

Tohle potřebuje jen Putin

Ruská reakce na válku na Ukrajině je zcela odlišná od toho, co se zde stalo v roce 2014 [kdy Rusko po ukrajinské revoluci obsadilo Krym]. Mnoho lidí, včetně celebrit, které pracovaly pro vládu, požaduje okamžité ukončení války. Za zmínku stojí odstranění Ivana Urganta, přední ruské televizní hvězdy, z vysílání.

Proti válce je i naprostá většina těch, kteří Putina stále podporují. Průměrný Putinův příznivec si právě teď myslí, že vše je propočítané, válka se nepotáhne dlouho, ruská ekonomika přežije. Protože není snadné žít s vědomím, že vaší zemi vládne pomatený člověk. Don Quijote s milionovou armádou, jednou z nejsilnějších na světě, Don Quijote s jadernou zbraní schopnou zničit celé lidstvo. Je těžké pochopit, že po přečtení druhořadých politologů a filozofů lze bombardovat sousední bratrskou zemi a zničit vlastní ekonomiku.

Putin, opájející se neomezenou mocí, se postupně vzdaluje realitě: objevují se historky o dvoutýdenních karanténách pro obyčejné smrtelníky, kteří se z nějakého důvodu potřebují setkat s ruským prezidentem, a dlouhatánské stoly, u nichž Putin přijímá své ministry i hlavy jiných států.

Putin byl vždy politikem, který vyvažoval zájmy bezpečnostních složek a oligarchů. Nyní prezident z této role vystoupil a vydal se na samostatnou plavbu po bezbřehém moři senility. Jsme připraveni vsadit lahev té nejlepší whisky, že v blízké budoucnosti můžou pana prezidenta dohnat k infarktu lidé z jeho nejužšího okolí.

Rusko může do roku 2023 vstoupit s nějakým jiným systémem moci a jinou postavou v Kremlu. Co to bude, není jasné. Zatím je to však soumrak před úsvitem.

Mezitím v Rusku probíhají protesty proti válce. Anarchisté se jich účastní v Moskvě, Petrohradě, Kazani, Permu, Irkutsku, Jekatěrinburgu a dalších městech. V Rusku je nesmírně obtížné organizovat pouliční protesty; vystavujete se možnosti stíhání pro přestupky nebo trestné činy, nemluvě o starém dobrém policejním násilí. Ale lidé přesto vycházejí ven. Tisíce lidí už byly zadrženy, ale protesty pokračují. Rusko je proti této válce a proti Putinovi! Vyjděte ven, kdy a kde uznáte za vhodné. Spojte se s přáteli a podobně smýšlejícími lidmi. Na sociálních sítích se jako čas všeobecné protestní akce navrhuje neděle v 16 hodin. Tento den a hodina nejsou o nic horší než jiné. Stáhněte si z našich webových stránek a sociálních sítí protiválečné letáky k rozdávání a vylepování!

Russian fliers opposing the invasion, reading “You pay for Putin’s war—taxes, closed borders, poverty, service blockages, information vacuum—no war!” and “No to military invasion of Ukraine: peace to the people, war on the rulers.”

Mezitím se ukrajinští anarchisté zapojují do územní obrany svých měst. Je to pro ně nyní těžší než pro lidi v Rusku, ale je to jedna a tatáž obrana. Je to obrana svobody proti diktatuře, síly vůle proti otroctví, normálních lidí proti pomateným prezidentům.

Zpátky do stáda

Pokud se Putin nějakým zázrakem náhle vzpamatuje a válka skončí rychle, jsme připraveni „vrátit se zpátky do stáda“, jak říkají Francouzi? Je pravděpodobné, že nás vykopnou z Rady Evropy. Rusové tak ztratí možnost obracet se na Evropský soud pro lidská práva a Kreml brzy obnoví trest smrti.

Prozatím se vrátíme ke zprávám v duchu všech posledních let: právě teď Státní duma přijímá zákon, podle kterého se vojenský branec musí sám dostavit na vojenský odvodní úřad, místo aby čekal na povolávací rozkaz. Putin také nedávno zvýšil platy policistů. A prokuratura v odvolání požaduje zvýšení trestu pro anarchistu z Kansku Nikitu Uvarova, odsouzeného ve známé „kauze minecraftového terorismu“, z pěti na devět let.

Sami víte, co s tím vším dělat.

Svobodu pro lidi! Smrt všem impériím!


Police escorting an arrestee holding a sign reading “I’m against war.”


The Anarchist Black Cross of St. Petersburg Statement against the War

We, the anarchists of St. Petersburg, strongly oppose the imperialist war of conquest unleashed by the Russian Federation on the territory of Ukraine. There is no sitting on the sidelines in this conflict and there cannot be.

We believe that a military operation against Ukraine only serves to preserve the current political regime in Russia—to ensure that Putin, who has been in power for more than 20 years, who has unleashed several bloody military attacks, who has repressed dozens of journalists and anti-fascists and opposition activists, who has destroyed freedom of speech and human rights in Russia, who has plunged the vast majority of the population into poverty, can remain the president of the Russian Federation indefinitely.

Those who are culpable for the war crimes that are being committed right now before our eyes—rocket attacks on cities and villages, the killing of civilians, the use of prohibited ammunition—are not only those who give orders and participate in hostilities, but also those who support or excuse these actions directly or indirectly.

We urge everyone by any possible means to demand an end to the war and the withdrawal of Russian troops from Ukraine!

No Pasaran!

-Anarchist Black Cross, St. Petersburg

  1. Více zde https://virtualsim.net/police_terror.php?l=en 

  2. Eskobar byl zpěvákem ukrajinské rockové skupiny Bredor. Kdysi dávno v jednom rozhovoru řekl slavnou větu, která se stala mementem: Шо то хуйня, шо это хуйня – zhruba něco ve smyslu: „Když jste nuceni vybrat si mezi dvěma možnostmi, přičemž vám chybí jakákoli alternativa…“